Les descripcions

El Mas Sitjar (Escola El Gegant del Rec)

Ma SitjarMirant l’edifici i comparant-lo amb la foto antiga hem observat …

que fa molt de temps va ser un edifici on s’hi feia molta vida i ara està totalment deshabitat. Antigament va ser una gran casa senyorial fortificada però amb el temps s’ha convertit en una casa abandonada. Abans hi vivien pagesos que conreaven importants extensions de terra, sobretot cereals, i deixaven les eines i estris que feien servir per treballar les terres pel seu voltant, però ara, a fora només veiem males herbes i arbustos. A la foto antiga es veu un mas Sitjar amb uns murs de pedra força sencers, en canvi ara, moltes d’aquestes pedres estan trencades, brutes i envellides. La torre de defensa ens mostra que l’edifici està format per dues plantes. Antigament, la torre de defensa tenia unes espitlleres de ballesta amb una escletxa al mig molt prima per on poder disparar, però ara estan bastant destrossades.

El temps passa per tot i tothom, fins i tot per aquest edifici que s’ha anat adaptant als nous temps. Va passar de ser una fortalesa a una segona residència, d’una segona residència a un mas i d’un mas a una masia sense cap ús i malaguanyada.

El Teatre de Salt (Escola Dominiques)

teatre de SaltMirant l’edifici i comparant-lo amb la foto antiga hem observat …que actualment hi ha una cartellera d’anuncis a la dreta de la façana i que no hi diu “Patronato Parroquial”, sinó “Teatre de Salt”.

Hi continua havent el mateix número de portes però s’hi han fet alguns canvis.

Ens sembla que abans hi passava un carrer, per davant el teatre, perquè els nens de la fotografia es veuen sobre la vorera, en canvi ara hi ha una plaça amb una fontana.

Ens imaginem que abans l’edifici no tenia un sostre tan alt com ara, ja que no era necessari.

També observem que ara hi ha elements del mobiliari urbà com fanals penjats de la cornisa, papereres, testos amb plantes,… i fins i tot bancs a la plaça.

L’estació de tren d’Olot (Escola Vilagran)

estació del tren d'OlotEns trobem davant l’antiga Estació del tren d’Olot. Es tracta d’un edifici de planta rectangular d’un sol pis, i més aviat petit. La façana és de pedra, de color marró ataronjat, amb decoracions granats. Hi ha una finestra gran (de forma rectangular en posició vertical) a cada façana lateral. A la façana del darrere hi ha quatre finestres i una porta amb tres graons. A la façana principal, que dóna al Passeig Països Catalans, hi ha quatre portes. Entre les dues portes centrals hi ha una placa de ferro força gran i de forma ovalada que indica l’altura sobre el nivell del mar a Alacant a la que ens trobem. Totes les portes i finestres tenen un reixat (que a l’edifici original no hi era). El de les finestres és fix, i el de les portes mòbil. Mirant la façana principal, al costat esquerra, hi ha una petita construcció de planta rectangular també. Antigament, quan l’estació era en funcionament, hi devia haver els serveis.

Antigament, aquest edifici era l’estació del tren d’Olot. En l’actualitat es tracta d’un centre que depèn de la Generalitat de Catalunya. Es dedica a donar informació, assessorament i orientació als joves sobre temes com els estudis, la feina… Organitzen diferents activitats lúdiques i culturals (concerts, sessions de cinema…), concursos, cursets i altres activitats formatives. També ajuden a tramitar papers, carnets…

L’hospital de Salt (Escola Silvestre Santaló)

Hospital de SaltAbans l’edifici era més antic. Abans feia més por.

Ara és més còmode. Ara és més modern. Ara té un jardí

Ens agrada més l’edifici d’ara, sembla més acollidor!

El Mas Mota (Escola Mas Masó)

Mas MotaMirant l’edifici i comparant-lo amb la foto antiga hem observat que el canvi més gran que ha experimentat el mas Mota ha estat en l’entorn que l’envolta. Abans eren horts i camps i ara un munt de pisos i una plaça.

Tot i que està situat al mateix lloc, la zona ara pertany al centre i abans a les afores de la vila.

Durant molts anys la funció de l’edifici era de mas, de vivenda familiar. Actualment és un centre cívic.

Si observem la fotografia del passat i de l’edifici actual observem que abans era de pedra i ara l’han restaurat i és feta de ciment pintat. Ara és més petita que abans, han tret algunes de les habitacions exteriors però en canvi les finestres són més grans ara que a l’antiguitat.

Les Bernardes (Escola Pompeu Fabra)

Les BernardesMirant l’edifici i comparant-lo amb la foto antiga hem observat…

Que l’edifici actual és diferent en algunes coses, tot i que conserva una gran semblança amb el de la fotografia: en l’antic, no hi havia la torre, la capella, ni altres sales del costat dret de la imatge actual.

Aquesta torre va ser construïda quan les monges Bernardes s’hi van instal·lar, juntament amb la capella i altres dependències, que no es veuen a la façana.

Actualment hi ha alguns elements d’ornamentació i de mobiliari urbà, que no s’aprecien en la foto antiga, com el logotip i el nom de les Bernardes al costat esquerre de la porta d’entrada principal, el taulell d’anuncis de la dreta, la senyera catalana que penja de la balconada, damunt la porta d’accés.

La Diputació de Girona va comprar-lo per a convertir-lo en la nova Casa de Cultura de Salt, el 1983, allà s’hi han fet moltíssimes activitats i durant un període, també va ser la seu de la Universitat Oberta de Catalunya, el Centre de Suport del Gironès.

També és molt diferent l’entorn, en la primera hi ha molts camps al voltant, no hi havia edificis al costat, el carrer Major devia passar per davant però no es veu massa, ni tampoc hi ha trànsit de cotxes, ni de persones.

La foto és en un color sèpia, encara no hi havia colors.

Tot al contrari en la foto actual, que està presa des de la plaça de la Llibertat. Les Bernardes està situat en el centre de Salt, avui dia, en una ciutat plena de vida i moviment, en la nostra fotografia s’aprecia la gent que prenen el sol, i alguns de nosaltres que dibuixem la façana amb tot detall.

La Coma Cros (Escola del Veïnat)

Coma CrosLa Coma Cros antigament era una fàbrica molt grossa i fabricaven roba. Per fora la fàbrica tenia moltes finestres i havia un tub que li sortia un fum, com una gran xemeneia. Al costat hi havia camps molt grossos, i a la part dreta molts arbres. La fàbrica era blanca i darrera hi havia una torre de vigilància. Per entrar tenien un cami llarg de terra, i una gran porta.

Per dins hi havia tot un munt de màquines de tèxtil.

Ara, la Coma Cros ha canviat molt. Han fet moltes reformes!!

Hi ha una biblioteca on hi ha llibres per petits i grans. A dins moltes sales grans on vam fer una actuació per Nadal, una “cantata”.

En el passadís d’entrada hi ha una foto antiga de molts treballadors que van estar treballant a la fàbrica antiga.

HEM INVESTIGAT!!! Hem trobat molta informació a internet.

  1. Any de construcció: sobre 1850-1561
  2. Funció d’abans: Fàbrica tèxtil (Mulleras)
  3. Història: Època de noves fàbriques i nous oficis al poble de Salt. L’antiga fàbrica de la Coma Cros va ser un lloc important pel poble on hi va treballar molta gent.
  4. Ara: És una factoria cultural, amb molts serveis pel municipi. L’ajuntament va decidir cap el 1998 de reformar l’antiga fàbrica per construir un nou espai pel poble amb biblioteca, auditori, grans sales….

La Farga (Escola La Farga)

La FargaLa Torre de Sant Dionís està situada al carrer Sant Dionís. Té una alçada de 15 metres i una amplada de 5’5 metres. Té forma de prisma rectangular. Té tres finestres petites a cada costat per poder camuflar bé els que vigilaven. Les finestres de baix estan protegides, actualment, amb unes reixes de ferro perquè ningú hi pugui entrar.

És feta de pedres de riu i a la cantonada són més grans per reforçar i aguantar el pes de la Torre. La teulada és petita i la porta també. Està molt ben conservada.

Es va construir al segle XVI. Fa, doncs, cinc segles que es va construir.

Era una torre de vigilància. Si algú d’un altre poble venia a robar o volia entrar sense permís a Salt, els vigilants de la Torre els agafaven.

El mas Llorenç (Escola El Pla)

Mas LlorençMirant l’edifici i comparant-lo amb la foto antiga hem observat …

Abans tot l’edifici era de pedra. Abans pel carrer circulaven els carros de cavalls. Abans les cases no tenien llum elèctrica ni aigua potable. Abans al voltant de la casa hi havia camps i arbres.

Ara algunes parets de la masia estan pintades i d’altres són de pedra. Ara la masia està restaurada i arreglada. Ara al voltant de la casa hi ha carrers asfaltats i circulen vehicles de motor. Ara l’antiga masia s’ha convertit en l’Escola Municipal de Belles Arts. Ara la casa està envoltada de pisos i cases.

Anuncis