Totes les sortides

13 de febrer.- Escola Dominiques

mallerenga

Mallerenga blava

Camí del riu, hem passat per les hortes. Hi havia les barraques on s’hi guarden les eines per treballar l’hort. Hi hem vist plantades pastanagues, carxoferes, alls, cebes…

Més endavant, a la vora del camí, també hi hem vist canya americana i canya de bambú.

Anant cap al Pla dels Socs hem sentit el cant d’una mallerenga blava.

L’aigua del riu baixava molt neta i tranquil·la. No feia gens d’olor. Hi havia una excavadora i camions que hi estaven treballant.

La fondària del riu era d’uns 33 centímetres.

Al marge nord hi havia molts arbres i el terreny era força irregular. Hi hem vist un agró.

Al marge sud hi havia poca vegetació, amb pocs arbres, i el terreny més pla que a l’altre costat.

Hem vist plataners, avellaners, pollancres… Alguns ja començaven a brotar.

També hem vist garses, ànecs volant, mallerengues i força aus més.

Els nius dels ocells destacaven entre els arbres pelats.

18 de febrer.- Escola La Farga A

sabater

Sabater

És un dia d’hivern ennuvolat i amb una temperatura de 9 º Centígrads.

A la sèquia Monar hem vist com a la central elèctrica hi havia molta corrent d’aigua i això vol dir que estaven generant electricitat. Malauradament hem observat dins el rec una joguina de plàstic que hi flotava.

A les hortes hem vist diferents verdures: pastanagues, carxofes, alls, cebes, cols, enciams… i un pagès ha parlat amb nosaltres i ens ha explicat que, ell quan era petit, ja ajudava als seus pares a l’hort i a més tenien: conills, gallines, cavalls, porcs…. Actualment, està prohibit tenir animals a les Hortes.

Quan hem arribat al riu Ter hem mesurat la profunditat de la zona de l’embarcador amb una canya i fa 38 centímetres de fondària. L’ambient fa olor a humitat. Sobre l’aigua del riu hem observat sabaters (que aprofiten la tensió de l’aigua per caminar).

L’aigua del riu és tèrbola, grisosa i transparent. El riu baixa net però amb fulles i branques als costats i pel mig hi ha moltes roques. Ens pensem que per arribar a l’altra riba hauríem d’anar-hi nedant.

Al marge nord del Ter hi ha molta vegetació i és un terreny abrupte. A la riba sud, el terreny és més pla i la vegetació també és abundant. Hem pogut observar un arbre que comença a florir i ens dóna una pista: la primavera ja és aquí.

Al seu voltant hi ha molta fauna però n’hem vist poca. Els animals que hem pogut observar o intuir són: garses, esplugabous, conills, tudons, mallarengues, ànecs collverd (femelles i mascles), sabaters, picots, gavians argentats i formigues.

arbre floritLa vegetació que hem observat són: plàtans, canyes de bambú, canyes invasores americanes, oliveres, gatells (Salix Cinerea, arbre de la foto)…

Per acabar podem dir que hem vist el rastre de conills amb les seves caques i els seus nius i hem observat les pinyes rosegades pels esquirols.

20 de febrer.- El Gegant de Rec A

gatell

Gatell

Els nens i nenes de 4t primària vam començar la sortida a la sèquia Monar a l’alçada del pont del molí . Seguidament van passar per les hortes, on hi havia plantades diferents hortalisses com per exemple: carxofes, cebes, alls pastanagues… Vam passar per el Centre Naturalista on recollien els animals ferits i els curaven i finalment vam arribar al Pla dels Socs; tot aquest camí en diuen “Aiguadeixos” perquè antigament el riu passava per aquest camí i anava deixant troncs, pedres i altres residus.

La part del riu Ter que vam visitar, que es diu “aiguabarrejos”, que està situat al seu curs mitjà, hi vam veure un gatell (arbre solitari) el qual ens donava alguna pista que estàvem prop de la primavera perquè començava a florir. També vam observar alguns rastres com: excrements d’animals, nius d’ocells, petjades… L’aigua era marronosa perquè dos gossos s’hi havien banyat però baixava neta i tranquil·la, i no feia olor. L’alçada del riu era de 44cm. En el marge el nord hi havia molta vegetació i el terreny era abrupte amb molta fauna. En canvi, al sud era el contrari. Dins el riu, només hi vam veure un sabater. En canvi, durant el recorregut vam observar moltes aus com un tudó, una mallerenga, una garsa, una oreneta, etc.

21 de febrer.- Escola Sivestre Santaló

julivert

Julivert

Va ser un dia ennuvolat amb una temperatura de 3º positius a les 10:00 del matí.

Observant la sèquia podíem veure que circulava poca aigua i no s’estava produint energia elèctrica a la central. També vam veure-hi escombraries cosa que no ens va agradar gens.

En passar per les hortes, un pagès d’una horta familiar, ens ha ensenyat un parell de porros, molt gruixuts i unes plantes de mida petitona, que eren faves. Ens ha deixat olorar una mica de julivert que feia un flaire boníssim.

Al mesurar la profunditat del Ter en el seu pas pel pla dels socs, hem vist que era d’uns 48 cm, una mica més que a l’anterior sortida i segurament menys que en els propers dies perque el tipus de núvols que hem vist (Cirrostratus) són un clar senyal d’inestabilitat propera.

Hem notat la proximitat de la primavera en el marge sud del riu que era ben verd i en alguns arbres de fulla caduca que es començaven a desplegar.

Pel que fa a la fauna hem observat algunes Papallones Vanessa, que ens volatejaven davant nostre. També Esplugabous, Cornelles, Ànecs de Coll Verd que sobrevolaven els nostres caps, Tudons, Estols de Cardines als camps… i rastres de nius d’ocells.A més hem sentit el cant del Picot Verd.

No hi havia gaires abelles al gatell (arbre que està al costat de l’embarcador). Potser preveuen el mal temps? Ho haurem d’esbrinar!!!!

25 de febrer.- Escola Les Deveses

garsa

Garsa

El dia 25 de febrer vam anar a les deveses, feia molt de fred i anàvem molt abrigats. Vam començar l’excursió al pont, vam veure els horts. Havia carxoferes. Nosaltres teniem por de trobar serps però l’Helena ens va dir que ara no surten.

A la meitat vam veure ànecs volant i quan tornàvem garses. El riu estava molt net. L’Helena ens va explicar moltes coses sobre les plantes i els arbres i sabia el nom de tots els ocells.

També vam aprendre que les canyes van venir de fora i que han posat terra nova per fer l’autopista que té plantes que no són d’aquí.

Ens ho vam passar molt bé!!!

27 de febrer.- Escola de El Veïnat

escplugabous

Esplugabous

El dia 27 de febrer a 2/4 de 9 del matí varen caure unes quantes volves de neu i tot seguit unes minses gotes de pluja. Fins a la una, el cel va estar ennuvolat amb algunes clarianes. Hi havia uns núvols anomenats nimbostratus de color gris que sempre donen precipitacions.

L’aire era força fred i la temperatura del matí era de 2 graus negatius.

A la sèquia Monar, al seu pas per la central hidroelèctrica del carrer Sant Dionís, hi baixava força aigua i no s’hi generava electricitat. Al canal hi havia un peix mort mig menjat i una parella d’ànecs de Collverd ( un mascle i una femella).

Observant les hortes vàrem veure un senyor que amb el motocultor llaurava la terra per plantar-hi les hortalisses de la primavera. La majoria dels horts estan ballats.

En un hort hi ha: pastanagues, una rega d’escarxoferes petites acabades de plantar, una rega d’escarxoferes grans, enciams, cebes i alls. Al fons hi ha un hivernacle.

Pel camí cap al Pla dels socs hi ha molts arbres de fulla caduca i es veuen molt bé els nius a dalt de tot de les branques. En un dels arbres del costat esquerra del camí, hi havia reposant, un corb marí que estenia les ales per eixugar-les. També hi ha recs d’aigua, canyes de bambú , canyes americanes i un avellaner. Al costat dret hi havia un grup d’esplogabous que varen alçar el vol.

Va passar un tractor de la Brigada Municipal que duia el remolc ple de branques d’arbres que havia espurgat. A prop del Pla dels socs, en un arbre, hi havia una parella de tudons, també vàrem veure unes garces i gavians.

L’aigua del riu Ter baixava neta, tranquil·la i no feia olor. Al marge nord hi havia uns troncs molt llargs per reforçar-lo i un senyor ho estava arreglant. Hi ha molts arbres i el terreny és abrupte. Al fons es veu la fàbrica Nescafé. El nivell de l’aigua del riu, al costat de l’embarcador, era de 50 cms. Una parella d’ànecs de Collverd nedava al costat d’unes balques. Al marge sud hi ha un gatell que ja tenia les “parts” masculines una mica obertes. El terreny és pla i hi ha herba.

A la tornada, a l’esquerra del camí i a prop de l’IES Vallvera, vàrem veure una dent de lleó groga i molt bonica al mig de les herbes.

El pagès del motocultor ja tenia l’hort llaurat.

8 de març.- Escola El Pla A

picot

Picot verd

El divendres 8 de març vam sortir de l’escola a les 9:35h. El cel estava serè i només es veien alguns núvols cumuliformes. La temperatura era de 13 graus positius. Vam arribar al Pont del Molí a les 9:55h. L’aigua de la sèquia Monar era marronosa i hi veiérem una bossa de plàstic blanca. La central elèctrica no generava electricitat. Vam continuar cap al Pla dels Socs pel camí dels aiguadeixos. Els horts familiars estaven força molls degut a les pluges caigudes, entre 100 i 150 litres per metre quadrat. Als horts hi havia plantats alls, pastanagues, carxofes i cebes. També hi vam veure peles de mandarina que serviran d’adob per la terra.

Al cel vam observar un tord volant i al mig d’un camp uns quants esplugabous. A la vora del camí hi vam veure herbes amb unes flors de color groc anomenades dents de lleó i també plantes invasores com les canyes americanes i el bambú.

La majoria d’arbres: pollancres i plataners, estaven sense fulles i hi podíem observar algun niu. A un desmai ja li començaven a sortir petites fulles verdes i hi havia una pomera que ja començava a florir.

L’aigua del riu Ter, en el seu curs mitjà, baixava marronosa degut a la pluja caiguda en dies anteriors, a l’embarcador tenia una alçada de 33,5 cm. El marge sud estava molt enfangat perquè per aquest cantó, dies abans, el riu s’havia desbordat. Tant el marge nord com el sud estaven plens de branques i fulles que el riu havia arrossegat i també la resclosa estava feta malbé. A la superfície de l’aigua hi havia sabaters.

Al Pla dels Socs vam observar molts animals. Al cel hi havia un aligot volant. En el tronc d’un arbre vam veure dos picots verds i vam sentir el seu cant. També vam sentir una puput i vam veure tòrtores. D’insectes vam trobar mosques, mosquits, abelles i papallones Vaneses i Llimoneres. En una pedra hi havia una sargantana prenent el sol.

Al final de la sortida, prop del Pont del Molí, vam trobar un escarabat molt bonic que canviava de color amb la llum del sol, era de color negre brillant però també li vèiem colors verds i blaus.

8 de març.- Escola La Farga B

papallona

Papallona Vanessa

Comencem la sortida al riu amb un temps ben assolellat i amb una temperatura de 13 graus, un dia molt agradable per passejar. A mida que anem fent el recorregut van apareixent alguns núvols del tipus Cumuliformes.

El punt de trobada és el Pont del Molí, a la Sèquia Monar, en aquest moment no es produeix energia i l’aigua baixa marronosa i tranquil·lament. Continuem per les hortes i veiem que no hi ha gaire gent treballant ja que la terra està molt molla. Encara no hi ha gaires verdures plantades però hi podem veure: carxofes, pastanagues i col·lifors. També observem que hi ha peles de mandarina sobre la terra que servirà d’adob per a les noves plantes.

Seguim el camí per les hortes fins arribar al Pla dels Socs i observem diferents plantes, algunes són invasores com la canya de bambú i la canya americana. Altres plantes autòctones que trobem són: les dents de lleó (pixallits), ortigues i alguns pomers bords que ja comencen a estar florits. D’animals veiem aus com: garces, corbs, esplugabous i tòrtores. I insectes com: una eruga, papallones Vaneses i Llimoneres, abelles i a la tornada un escarbat.

Com que els arbres encara no tenen fulles podem obsevar nius de diferents mides ja que són d’ocells de diferents espècies.

En el Pla dels Socs trobem diferents espècies d’arbres com: pins, un desmai que comencen a sortir-li les primeres fulles, pollancres i plataners. Per terra podem observar alguns bolets que han sortit per la humitat deguda a les últimes pluges.

Tenim la sort d’observar més aus com una parella d’ànecs coll-verd volant, un puput, un picot verd molt a prop nostre, més garces i un aligot volant a una certa distància. D’insectes veiem formigues, formigues voladores, papallones Llimoneres i a contrallum podem veure molts mosquits. L’únic rèptil que veiem és una sargantana.

El camí fins al riu el trobem molt enfangat ja que només fa dos dies el riu va arribar a desbordar, també hi trobem moltes branques en els dos marges arrossegades pel corrent.

L’aigua del riu baixa tèrbola i marronosa, de forma contínua i una mica moguda i no fa olor. Té aquest aspecte degut a les últimes pluges. El nivell de profunditat de l’aigua a l’embarcador és de 33,5 cm. Per sobre de l’aigua podem veure alguns sabaters que es passegen.

En el marge nord hi veiem una vegetació més densa i al fons el fum que surt de la xemeneia de la fàbrica Nestlé.

14 de març.- Escola Mas Masó A

oreneta

Oreneta

La setmana passada, concretament el dijous de 14 de març vam poder realitzar la sortida al riu. Feia molts dies que l’esperàvem, però dues vegades la vam haver d’anular a causa de la pluja. Finalment, el dijous 14 de març el dia es va llevar amb un sol esplèndit, el cel era d’un blau lluminós, alegre… Bufava una mica de vent. Era un matí fresquet, doncs teníem una temperatura de -1ºC.

Molt ben abrigats vam sortir contents i alegres cap al Pla dels Socs i també cap el riu Ter.

Quan vam arribar a la Sèquia Monar , la central elèctrica no generava electricitat per això l’aigua circulava tranquil·lament.

Vam emprendre el camí cap a les hortes. La terra estava embassada d’aigua degut a les pluges dels dies anteriors i feia olor a terra humida. Hi havia poca gent treballant als horts a causa de la pluja. Vam veure que hi havia plantat carxofes, pastanagues, cebes, encians, escaroles…. Sembla ser que les col-i-flors ja les havien recollit, segons en va informar l’Helena.

Uns passos més avall vam veure canyes americanes, canyes de bambú, pixallits i alguns arbres fruiters que ja començaven a florir.

Caminant, caminant molt entretinguts pel bell paisatge vam arribar al PLa dels Socs. Ens va sorprendre aquest espai verd amb les primeres floretes que ja havien tret el cap. El silenci ens va permetre escoltar el cant d’alguns ocells. Vam veure merles, garces i algunes ORENETES, segurament les primeres, ja anuntciant-nos la primavera.

Ens vam acostar fins al marge sud del riu TER i vam poder comprovar que el marge nord és abrupte , amb molta vegetació i fauna. En canvi el marge sud és planer i mancat de vegetació.

L’Helena ens va explicar que la resclosa natural que hi havia, ara, degut a les pluges s’ha destruït i és per aquesta raó que a la zona de l’embarcador només hi havia 18 cms de nivell d’aigua.

Mentre descansàvem i feiem una mossegada per agafar forces per tornar cap a l’escola, uns nens han descobert unes eruges , que si les toquem són una mica empipadores ja que provoquen molta picor; és la Processonària dels Pins.

Cap a les dotze del migdia, vam iniar la tornada a l’escola, satisfets d’haver passat el matí en un dels espais naturals més bonics del nostre municipi.

14 de març.- Escola El Pla B

sargantana

Sargantana

Avui dijous 14 de març anem d’excursió al riu Ter, per sort el cel està assoleiat no amenaça la pluja de dies enrere, tot i això, el termòmetre marca 1 grau negatiu.

Són les 9 del matí i estem tots preperats per anar a fer una classe a la natura. Sortim direcció a la Sèquia Monar per trobar-nos amb l’Helena i amb un altre grup, i per sorpresa mirem al cel i ens sobrevola un ànec de coll verd. La Sèquia Monar està tranquil·la i en aquest moment no s’està fent electricitat. Un colom blanc ens vigila.

Ens posem en marxa tot caminant i fem una paradeta a les hortes familiars on podem veure verdures com pastanagues, cebes, carxoferes i com a curiositat veiem que ja han recollit les col·liflors.

Un pél més endavant anem trobant: canyes de bambú, canyes americanes, pixallits, pomers, pins … fins que hem arribat al Pla dels Socs. Ens hem acostat al riu Ter, no fa olor, porta una aigua transparent, tot i que sota l’embarcador hi podem veure algunes deixalles. Està tot ple de pedres escampades a causa de la riuada. El marge nord del riu és de terreny abrupte i molta vegetació, el marge sud és ben pla.

Ara mesurem el nivell de l’aigua, marca 18cm, l’Helena ens explica que hi ha menys aigua que dies anteriors. Per sobre el nostre cap passen unes orenetes que venen de l’Àfrica, això vol dir que aviat arribarà la primavera.

Recuperem forces amb un entrepà i tot d’una ens adonem que prop nostre hi ha orugues Processionària dels pins, que per sort no hem tocat.

Comencem el nostre camí de tornada cap a l’Escola ja són cap a quarts d’una i sense adonar-nos ens ha passat el matí volant.

15 de març.- Escola Vilagran

carxofes

Carxofes

El dimecres 15 de març, vam fer una sortida al riu Ter per observar el seu entorn. Era un dia assoleiat però fred, teníem 4ºC cap a les 10 del matí. Vam iniciar el recorregut a la Sèquia Monar, a l’alçada de la Central Elèctrica. L’aigua passava tranquil·la i en aquell moment la Central no generava electricitat. En el canal nord vam veure un peix mort i una pilota.

Vam continuar la ruta cap al riu i ens aturem a les hortes per descobrir quines hortalisses hi ha plantades. Veiem porros, carxofes, escaroles… Seguim caminant i trobem canyes americanes i de bambú i comencem a veure arbres (pollancres, avellaner, desmai…). Al marge del camí hi veiem floretes i herbes.

Arribem al Pla delsriu Socs i ens acostem a la riba del Ter per observar-ne els marges i l’aigua. L’aigua baixava tranquil·la i transparent, semblava neta i no feia olor. Vam mesurar-ne el nivell amb una canya, hi havia 22 cm. de profunditat. El marge nord era abrupte i amb força vegetació (arbres arbustos i herbes). El marge sud era pla, amb arbres i una gran extensió d’herba.

Quan manteníem silenci podíem sentir el cant dels ocells mascles buscant femella. Vam poder veure orenetes, esplugabous, un aligot, mallerengues, garces, ànecs collverd… A banda de les aus, també vam veure una sargantana, insectes i aranyes.

15 de març.- Escola Pompeu Fabra

salze

Salze

El divendres 15 de març feia un sol espaterrant i per fi vam poder fer la sortida. Ens vam trobar amb els nostres companys de l’escola Vilagran i l’Helena, al pont de la sèquia Monar i començàrem la sortida cap al riu.

La primera parada va ser a una horta familiar, que vol dir que les plantes que conreen són d’autoconsum. Vam poder observar: faves, carxofes, enciams, pastenagues, cebes… i una mica apartat, uns hivernacles que serveixen per protegir les plantes del fred de l’hivern.

El tram entre la sèquia i el riu Ter s’anomena aiguadeixos que és el que l’aigua del Ter ha anat deixant al llarg del temps.

De la vegetació el que més ens va cridar l’atenció, va ser el salze que tenia les branques que li baixaven com una cascada d’aigua de color verd.

D’animals vam veure: un corb marí , una sargantana, una aranya, un escarbat, un esplugabous, un aguilot i una garsa.

L’aigua del Ter baixava contínua i profunda i una mica moguda. Era transparent i no feia olor. La profunditat de l’aigua era de 22 cm. El marge nord tenia molta vegetació i tambè uns troncs secs , gruixuts i arrenglarats que havia deixat el riu quan es va desbordar. En el marge sud tambè hi havia un gatell que ja tenia molts brots verds.

Ens va agradar molt la sortida i vam aprendre moltes coses del nostre entorn natural.

19 de març.- Escola Mas Masó B

abella

abella

Bon dia, nois i noies de totes les escoles de Salt. Bon dia també a tu Helena.

Ens ha agradat molt la sortida que vam fer i tot el que tu ens vas explicar.

Ara ho volem compartir amb tots els companys que també fan 4t de PRI a les altres escoles de Salt.

Dimarts passat, dia 19 de març es va aixecar el dia molt assoleiat , però aviat es va tapar i altre cop semblava que havia de ploure. Ja ens pensaven que altre cop hauríem d’anular la sortida, però les nostres mestres ens van dir que ens arriscàvem. Hi havia bona temperatura , ja que teníem 6º C positius. El cel tenia un color blanquinós i gris. El cel estava trist.

Quan vam arribar a la Sèquia Monar vam veure que l’aigua circulava amb molta tranquil·litat, semblava un petit rierol sense força. Això vol dir que en aquell moment no estaven fent electricitat.

De seguida l’Helena ens va portar cap els horts. Ens va explicar que aquella zona, antigament s’omplia d’aigua quan el riu creixia i per això es deien aiguadeixos. Quan l’Helena parlava ens costava molt sentir-la, ja que hi havia una mallarenga que no parava de cantar (sembla que buscava xicota), també vam escoltar un picot verd. En aquest moment vam veure altres ocells com esplugabous, garces, corborans i un aligot.

A l’arribar a les hortes hi havia un pagès que recollia escaroles i porros. També tenia plantat pastanagues, enciams, carxofes, cebes

… Ens van dir que aviat plantarien les patates i les tomaqueres. El sòl l’havíem adobat amb peles de fruites.

Unes passes més enllà vam trobar canyes de bambú i canyes americanes, i poc a poc vam anar arribant al Pla dels Socs i al riu Ter. El Pla dels Socs en va rebre com una bonica catifa verda natural sobre la qual era molt agradable passejar-hi. A l’arribar al marge sud del riu vam poder veure que la resclosa cada vegada era més ample i l’agua circulava més lliurament, per tant no es podia retenir gens d’aigua a la zona de l’embarcador i aquest dia vam medir el nivell més baix d’aigua: 16 cms.

Ens vam fixar que el marge nord és molt més abrupte i ple de vegetació que el sud.

En aquest moment tots teníem mota gana i estavem cansats, necessitàvem menjar per recuparart forces i tornar a l’escola. Quan ja estàvem refets l’Helena ens va explicar quins animals podíem trobar en aquests paratges.

Tornant cap a l’escola hem vist nius d’ocells i un rusc i també una papallona llimonera i un borinot, sugurament havien sortit a fer un volt ja que, finalment el sol començava a escalfar entre núvol i núvol.

Caminant, caminat hem tornat cap a la nostra escola satisfets de conèixer una mica més la zona natural de Salt.

19 de març.- Escola El Gegant del Rec B

cebes

Cebes

El dimarts 19 de Març de 2013, vam fer la sortida al Ter. Era un dia ennuvolat i feia bastant fred.

Durant el trajecte vam veure una papallona, mallerengues vam sentir un ocell carpinter i vam veure excrements de cavall i conill.

Ens vam parar a les hortes, vam veure que hi havia plantat enciams, cebes,…

Quan vam arribar ens vam parar davant de la passera de l’embarcador. Ens vam fixar que l’aigua del Ter era transparent, baixava neta, però amb una mica d’escuma i feia olor a terra molla. L’aigua baixava contínua i tranquil·la. Creiem que si haguéssim volgut anar d’un costat a l’altre no ens hauria arribat als genolls perquè feia 16 cm.

El marge del riu nord tenia molta vegetació, abrupte i amb molta fauna, en canvi, el marge sud, era un terreny pla, amb molts arbres i poca fauna.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s